OnMyWay 2 Charge Up 

Hier vind je de basis ingrediënten van jouw menselijk gebruiksaanwijzing

Onze zoektocht naar balans

In onze zoektocht naar balans raken we uit balans. We zoeken het vaak buiten onszelf en raken daardoor het contact met onszelf kwijt. Zonder onze eigen belangrijke navigator, zijn we als in de kikker mythe. Die mythe beweert: als je een kikker in kokend water gooit, springt hij eruit. Als je de kikker in koud water stopt en het water langzaam aan de kook brengt, blijft ‘ie zitten.

De meesten van ons badderen in al behoorlijk warm water. We zijn zo gepreoccupeerd met alles wat er om ons heen gebeurd, dat we niet beseffen hoe heet het water inmiddels is. De kunst is om je aan te passen aan verandering, zonder jezelf in gevaar te brengen, dus zonder te blijven zitten totdat het water je verbrandt.

Dat doe je door in contact te blijven met jezelf, je bewust te zijn van hoe warm je het hebt en of dat nog prettig aanvoelt. Omgaan met dat water en het zoeken naar balans is een continu en bewust proces. De ideale balans is elke dag anders,  soms zelfs elk uur.

Life is like a pile of pebbles

Dit soort steentjes stapelen lijkt heel lastig. Toch blijkt dat met een beetje aandacht erg mee te vallen. Je stapelt ze nooit op dezelfde manier. Ze vinden altijd een nieuwe balans. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer. Soms blijven ze stevig staan, soms vallen ze bij het minste geringste weer om. Zo gaat het ook in het leven!

Het kan helpen het leven te zien als een stapel stenen: De steentjes zijn de ingrediënten van je leven en jij bent de enige die ze kan stapelen. Als je niet kiest, als je 100 stenen moet stapelen, wat gebeurt er dan? Als je ze probeert te lijmen zodat ze nooit zullen vallen, zal je uiteindelijk teleurgesteld zijn als de hele stapel valt of als er geen nieuwe grotere steen tussen past. Jij beslist. Jij creëert de stabiliteit die je nodig hebt of wilt. De eerste onderste kiezelsteen ben jij. Dat is waar je basis ligt. 

Hoe zorg je ervoor dat die basis stevig is? Dat je je veilig en stabiel voelt? Daarvoor moet je je eigen menselijke gebruiksaanwijzing kennen. Helaas heb je die nergens meegekregen, niet bij de geboorte, niet op school en niet tijdens de opvoeding. Je moet de ingrediënten daarvan zelf bij elkaar verzamelen. De Charge Up helpt je daarbij.

Het  begint met het serieus nemen van ons menselijk apparaat, het begrijpen en luisteren naar de tekenen die het ons geeft. Lees hieronder meer over de achtergrond van jouw menselijke gebruiksaanwijzing. 

Jouw menselijke gebruiksaanwijzing

Het is belangrijk om te begrijpen waarom jouw menselijke gebruiksaanwijzing is zoals hij is. Dat is vooral belangrijk omdat ons lichaam niet gemaakt is voor het leven dat we nu leiden. Wij lopen evolutionair zwaar achter op de eisen die de maatschappij aan ons stelt. Jouw lijf gebruikt nog steeds hetzelfde systeem als in de prehistorie. Terwijl de manier waarop we nu leven heel anders is, dan het  leven dat we toen leefden:


Toen
Nu

Veel bewegen door bijv. jagen op voedsel


Veel zitten door moderne gemakken

Buiten leven met natuurlijk licht


Binnen leven met nep (blauw) licht

Natuurlijk voedsel 


Bewerkt voedsel (met veel suikers)

Weinig prikkels 


Continu prikkels 

 

Ons stresssysteem is ook gebaseerd op de prehistorie. Toen was dat nuttig. Als we te maken krijgen met stress gebeuren er er paar dingen: 1. onze hartslag versnelt, met als gevolg meer zuurstof naar onze spieren, 2. adrenaline gaat omhoog, we voelden ons alerter en ervaren minder pijn, 3. alle organen die we even niet nodig hebben zoals onze darmen worden stilgelegd zodat alle energie uit gaat naar spieren, hart en longen. 

Een ideaal stress mechanisme als je geconfronteerd wordt met acuut gevaar. Destijds in de vorm van bijvoorbeeld roofdieren. We hadden puur de focus op het dier, konden sneller rennen of vechten en de pijnprikkels werden even uitgesteld. Daarna konden we weer uitgebreid ontspannen zodra het gevaar was geweken.

Helaas ervaren we tegenwoordig stress door hele andere uitdagingen: vervelende gedachten, (werk)drukte, conflicten etc. Dit 'ouderwetse' stress systeem helpt je dan totaal niet. Daarbij volgt het ene 'stress' moment het andere op en is er weinig tot geen ruimte om echt te ontspannen en op te laden. Daarnaast is het nog eens zo dat de verleidingen in ons huidige leven zoals weinig bewegen, suikers eten en veel binnen zijn, ons stress systeem op allerlei manieren activeert. Kortom, we worden continu verleid om onszelf tegen te werken.

Als je je gebruiksaanwijzing kent, is het vele malen makkelijker balans te ervaren en een gezonde bodem te creëren waar je op terug kan vallen. Dit is de bodem van alle tips en tools die je in de Charge Up gaat vinden. We hebben allemaal een hoofd, een hart en een lijf. Die staan niet los van elkaar maar functioneren als 1 systeem. Als 1 onderdeel niet optimaal werkt, heeft dat zijn weerslag op de rest. Zorg goed voor jezelf en neem alle signalen serieus. De Charge Up helpt je daarbij. Het is niet moeilijk. Als je eenmaal snapt hoe het werkt, kan je heel veel doen zonder het risico op negatieve consequenties.

Voor de crisis was alles beter

Tot slot nog een side note m.b.t. de omstandigheden waarin we tegenwoordig verkeren. Het lijkt er soms op dat crisis de oorzaak is van veel (mentaal) leed. Dat is deels ook zo. Probeer ondertussen wel de verleiding te weerstaan om de situatie de schuld te geven van hoe je je voelt. Daar zit je invloed niet. 

Het is namelijk ook waar, weten we uit onderzoek, dat al voor de crisis, niet minder dan 60%  van de mensen zich in een zorgwekkende  mentale toestand bevonden. Crises vergroot alles uit. Het maakt ons bewust van alles wat er is. Alles waar we dankbaar voor zijn  en  alles wat we hebben vermeden. Het confronteert ons met de karikatuur van ons eigen leven.

Dit verklaart de 2 uiterste reacties:

1. De mensen die het in de basis goed hebben ervaren rust. Het leven is eenvoudiger, er is minder te doen en te kiezen. Ze zijn zich bewust van dat wat er echt toe doet en voelen zich dankbaar voor wat er is.

2. De mensen die al langer bewust of onbewust vluchten in de dagelijkse hectiek, om maar niet onder ogen te zien wat er niet goed gaat, hebben het zwaar. Weglopen is geen optie meer. Het enige wat rest is de crisis aanwijzen als de schuldige voor alle negatieve gevoelens die naar boven komen. 

Natuurlijk geeft elke crisis ons allemaal op een bepaalde manier extra stress. Alles is anders, de toekomst is onzeker en we ervaren te weinig invloed. Toch zijn er altijd verschillende manieren om er mee om te gaan. Bij de tweede groep doet het de spreekwoordelijke emmer overlopen. De eerste groep ervaart nog voldoende ruimte en energie om er het beste van te maken. 

Het maakt niet uit tot welke groep jij denkt dat je behoort. Het is en blijft van groot belang om je basis op orde te hebben. Zorg goed voor jezelf en neem jezelf en de lessen in deze monitor serieus.

Heel veel plezier en succes!